Με ελάχιστη ζάχαρη αλλά πολλή γλύκα!
Σας έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση πως πρέπει να επισπεύσω τη δημοσίευση κάποιων συνταγών για να είναι εύκολη η πρόσβαση στα υλικά τους σε όσες και όσους θέλουν να τις φτιάξουν. Και βέβαια δεν είναι μόνο αλμυρές. Στα «προς δημοσίευση» είναι και αρκετές γλυκιές.
Τις πιο «δροσερές» θα τις αφήσω για του χρόνου, αλλά οι μαρμελάδες είναι παντός καιρού ακόμη κι αν η πρώτη ύλη τους είναι αυστηρά εποχική. Κι επειδή ακόμη και τα όψιμα σύκα είναι στα τελευταία τους, δημοσιεύω σήμερα αυτήν τη συνταγή γιατί μας άρεσε πολύ το αποτέλεσμα του συνδυασμού σύκο-βανίλια.
Είπαμε να ελαττώσουμε λίγο τις θερμίδες στη διατροφή μας και προσαρμόζω τις συνταγές μου σε πιο “διαιτητικές” εκδοχές. Φρούτα όπως τα σύκα και τα σταφύλια προσφέρονται για να γλυκάνουν τις μαρμελάδες μας και να μειώσουμε πολύ τη ζάχαρηοπότε αξιοποίησα επί τούτου τα φυσικά τους σάκχαρα. Εγώ μάλιστα δεν είχα λευκή ζάχαρη αυτή τη φορά και έβαλα καστανή κρυσταλλική που πιστεύω πως ταίριαξε με τα τα φρούτα μου.
Να πω κι εγώ τώρα πως η μαρμελάδα έχει 4-5 υλικά; «Πιασάρικο» μάλλον είναι το μικρό πλήθος των υλικών, αλλά σε κάποιες συνταγές δεν έχει νόημα να το αναφέρουμε γιατί έτσι κι αλλιώς είναι με ελάχιστα υλικά. Λογαριάστe: πόσα υλικά έχει μια συνταγή με μαρμελάδα ενός φρούτου; Συνήθως φρούτο-ζάχαρη-λεμόνι-κάποιο άρωμα. Γιατί πρέπει να γράψουμε στον τίτλο τον αριθμό τους αφού είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των συνταγών;
Σε συνταγές άλλων παρασκευασμάτων είναι βέβαια αναγκαίο γιατί τις διαφοροποιούν από αυτές που ξέρουμε συνήθως, αλλά στις μαρμελάδες και στα γλυκά του κουταλιού, 3-4 είναι σχεδόν πάντα τα υλικά! Δεν σας κρύβω πως κρυφογελώ όταν το βλέπω σε τίτλους. Γνώμη μου… Ο καθένας παρουσιάζει αυτό που κάνει όπως θέλει… Ετούτη εδώ αφού είναι με δυο φρούτα, έχει πέντε αφού συνήθως δεν υπολογίζεται το νερό 🙂 !
Σας κούρασα; Ας πάμε στη συνταγή!
Υλικά
Ενδεικτικά δίνω τις ποσότητες της παραπάνω παρασκευής:
250gr σύκα
250gr βανίλιες
125gr καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι υγρή βανίλια
100ml νερό
Γενικά:
Ίσες ποσότητες άπό βανίλιες και ώριμα σύκα
Το ¼ του συνολικού βάρους των φρούτων καστανή ή λευκή ζάχαρη
Το 1/5 του συνολικού βάρους των φρούτων νερό (τα γραμμάρια του νερού είναι αριθμητικά τα ίδια με τα ml).
Χυμό λεμονιού
Για άρωμα, σκόνη βανίλιας ή ξυλάκι κανέλας
Επί το έργον
Πλένουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε κομμάτια μέσα σε μια κατσαρόλα. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να περιμένουν 2-3 ώρες. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και μόλις πάρει βράση ελαττώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη μαρμελάδα μας να βράζει για 15 λεπτά.
Περιμένουμε να γίνει χλιαρή και την αλέθουμε στο multi μέχρι το σημείο που θέλουμε να είναι λεία. Επιστρέφουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον χυμό και το άρωμα της επιλογής μας και την βράζουμε μέχρι να δέσει ανακατεύοντας για να μην πιάσει. Δοκιμάζουμε το δέσιμο με τον γνωστό τρόπο του «δρόμου στο πιατάκι». Την σερβίρουμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα, και την αποθηκεύουμε κατά προτίμηση στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
- Συνιστώ την αποθήκευση στο ψυγείο επειδή η ζάχαρη είναι λίγη και όπως είναι γνωστό η ζάχαρη είναι το συντηρητικό στις κλασικές σπιτικές μαρμελάδες! Γι αυτό άλλωστε δεν φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες. Εμείς δεν τη βάλαμε στο ψυγείο γιατί έφτιαξα μικρή ποσότητα όπως προανέφερα, και την καταναλώνουμε καθημερινά αυτές τις μέρες στο πρωινό μας.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις βανίλιες με δαμάσκηνα.
- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε multi θα βράσουμε τα φρούτα μέχρι να μαλακώσουν πολύ και θα τα πολτοποιήσουμε με το εργαλείο για τον πουρέ πατάτες.