Αλμυρά

Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι

Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι

Εύκολο, νόστιμο και χορταστικό πιάτο!

Είχαν ξεμείνει στην κατάψυξη από τον Δεκαπενταύγουστο. Μικρά κατεψυγμένα καλαμαράκια, καθαρισμένα. Ω τι ευκολία! Όχι πως το φαγητό δεν γίνεται και με φρέσκα, κάθε άλλο… Αλλά σε κάποιες συνταγές που έχουν «το κατιτίς τους» σε υλικά, και τα κατεψυγμένα θαλασσινά δίνουν νόστιμο αποτέλεσμα. Έπρεπε λοιπόν να καταναλωθούν γιατί δεν μου αρέσει να κρατάω πολύ καιρό τρόφιμα στην κατάψυξη.

Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι

Όταν λέω παραπάνω «το κατιτίς τους», εννοώ μυρωδικά και μπαχαρικά. Όχι πολλά, δεν είναι ανάγκη να γίνουν πικάντικα στην καθημερινότητά μας. Ίσα για να αντικαταστήσουν το άρωμα της φρεσκάδας και της θάλασσας.  Αυτό λοιπόν το φαγάκι είναι καθημερινό και είναι πλήρες και χορταστικό. Με μισό κιλό καλαμαράκια στο τηγάνι, μόνο να συνοδέψεις όσπρια μπορείς ή να τα βγάλεις σαν μεζέ ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Αλλά συνδυασμένα με το ζυμαρικό είναι φαΐ!

Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι

Τα καλαμαράκια μου ήταν πολύ μικρά αλλά ήταν καθαρισμένα και η συσκευασία τους ήταν των 450 γραμμαρίων. Μ’ αυτήν την ποσότητα κανόνισα τα υπόλοιπα υλικά, αλλά όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις λίγο πάνω λίγο κάτω δεν βλάπτει… Σηκώνουν και περισσότερα από τα προτεινόμενα ζυμαρικά, ανάλογα με το πόσους θα έχουμε στο τραπέζι μας και με το πόσο καλοφαγάδες είναι 😉 …

Αλλά ας δούμε την απλή και νόστιμη σημερινή συνταγή. Αν σας αρέσει ο συνδυασμός θαλλασινών με ζυμαρικά θα την απολαύσετε! Και βέβαια, το κοφτά μακαρόνια δεν ταιριάζουν μόνο με το χταπόδι. Και με τα πιο οικονομικά καλαμαράκια το πιάτο είναι θαυμάσιο. Έτσι όπως η σάλτσα εισχωρεί στο εσωτερικό τους τούς δίνει περίσσια νοστιμιά!

Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι

Παρατηρήσεις

  1. Οι χρόνοι εξαρτώνται από το μέγεθος των καλαμαριών. Τα δικά μου ήταν πολύ μικρά. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Έχω φτιάξει αυτό το φαγητό και με ροδέλες καλαμαριών και πήρε λίγο παραπάνω χρόνο πριν να προσθέσω την ντομάτα.
  2. Ενώ παλιότερα διέλυα τον πελτέ σε νερό, τώρα τις περισσότερες φορές τον προσθέτω κατευθείαν στο φαγητό ανακατεύοντας ή μάλλον τρίβοντάς τον στον πάτο της κατσαρόλας ώστε να διαλυθεί στα υγρά του φαγητού. Αν δεν έχουμε πελτέ βάζουμε χυμό ντομάτας.
  3. Αντί για κρασί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούζο στο σβήσιμο των καλαμαριών. Ταιριάζει πολύ με όλα τα θαλασσινά. Εγώ σ’ αυτήν την παρασκευή είχα ροζέ κρασί αλλά ταιριάζει και το λευκό.
  4. Μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό μας κι άλλα λαχανικά (μανιτάρια, καρότα, ψιλοκομμένη πιπεριά κλπ). Θα τα βάλουμε λίγο μετά το κρασί στην κατσαρόλα μας. Βολεύει πολύ αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.
  5. Σ’ αυτά τα φαγητά φροντίζω να έχουν απορροφηθεί τα υγρά πριν προσθέσω το νερό. Έτσι κανονίζω πιο εύκολα την ποσότητά του.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο