Γλυκά

«Συννεφιασμένο» κέικ με γιαούρτι και ινδοκάρυδο

«Συννεφιασμένο» κέικ με γιαούρτι και ινδοκάρυδο

Γιατί οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται 😉

Η τελευταία συνταγή του Αυγούστου ήταν ένα νηστίσιμο κέικ με ινδοκάρυδο, κι ίσως φανεί  παράξενο που η πρώτη του Σεπτεμβρίου είναι ένα παρόμοιο κέικ. Έχω όμως παρατηρήσει ότι όταν υπάρχει μια «υπόνοια» υπόσχεσης συνταγής σε κάποια ανάρτηση, πολλά μηνύματα και σχόλια  είναι ένα απλό «αναμένω». Το ίδιο έχει συμβεί με ένα κέικ με σταφίδες που έχω αναφέρει ότι θα δημοσιεύσω στα προσεχή. άλλωστε αρχίζει η εποχή που χρειαζόμαστε συνταγές για κέικ για το σχολείο και για το γραφείο, έτσι δεν είναι;

«Συννεφιασμένο» κέικ με γιαούρτι και ινδοκάρυδο

Έλεγα λοιπόν σ’ εκείνη την ανάρτηση ότι ήδη έχω στα κιτάπια μου κι άλλο κέικ με ινδοκάρυδο, αλλά αρτύσιμο αυτήν τη φορά, και είχα επιλέξει το νηστίσιμο επειδή μπορούσε να παρασκευαστεί και ως φανουρόπιτα. Ξέρω ότι το ινδοκάρυδο -την καρύδα- ή το αγαπάς ή το μισείς, αλλά εμείς ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία κι έτσι εδώ μέσα θα βρείτε πολλές συνταγές που το περιέχουν.

«Συννεφιασμένο» κέικ με γιαούρτι και ινδοκάρυδο

Αυτή τη φορά το κέικ μου ήταν καθαρός αυτοσχεδιασμός που έγινε την πρώτη φορά κυριολεκτικά με ό,τι υπήρχε στο ντουλάπι και στο ψυγείο κοντά στην ημερομηνία λήξης. Κι επειδή τη δεύτερη φορά δεν υπήρχαν τα ίδια υλικά στο ντουλάπι και στο ψυγείο. κι ούτε ήταν εύκολο να τα προμηθευτώ στο γιαλό που το έφτιαξα, το κέικ φτιάχτηκε κάπως αλλιώς, κι έτσι εδώ θα δείτε και τις δυο εκδοχές του.

Είχα κι ένα μικρό ατύχημα λόγω της παλαιότητας της φόρμας που χρησιμοποίησα (από τα νεύρα μου πήγε κατ’ ευθείαν στα σκουπίδια όπως έπρεπε να έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό…) κι έτσι η δημοσίευση της πρώτης παρασκευής αναβλήθηκε. Μάλλον για καλό ήταν όμως αφού τη δεύτερη φορά δοκιμάστηκε η συνταγή με υλικά που βρίσκουμε πιο εύκολα. Αφήστε που η φόρμα αντικαταστάθηκε με μια εξαιρετική πολύ μοντέρνα που είχα βάλει στο μάτι εδώ και καιρό 😉 ! Θα σας τη δείξω σε επόμενη ανάρτηση μαζί με τον τόπο που την προμηθεύτηκα.

«Συννεφιασμένο» κέικ με γιαούρτι και ινδοκάρυδο

Και τις δυο φορές έγινε ανάρπαστο. Το κακοξεφορμαρισμένο (τι λέξη!) , πήγαινε στην αρχή για cake pops (αυτή τη λύση έδωσαν οι εγγονούλες μου που ήταν ακόμη εδώ…) αλλά τελικά φαγώθηκε πριν το καταλάβουμε κι έτσι ατύχησαν τα cake pops. Τη δεύτερη φορά  η φόρμα ήταν πιο αξιόπιστη και βγήκε αξιοπρεπώς (δείτε στο “επί το έργον”). Τα δείχνω όμως και τα δυο γιατί στη φωτογραφία του πρώτου φαίνεται ότι και με το αλεύρι καρύδας που χρησιμοποίησα την πρώτη φορά, η υφή του είναι εξαιρετική.

Παραλλαγή

Αντί αλεύρι καρύδας (που όπως προανέφερα δεν το έχω πάντα στο σπίτι…) τη δεύτερη φορά έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Έτσι συνολικά χρησιμοποίησα 250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (θέλει λίγο παραπάνω από τα συνολικά 220 της πρώτης εκδοχής γιατί το αλεύρι καρύδας σηκώνει περισσότερα υγρά. Επίσης στη δεύτερη Παρασκευή είχα αρκετό γιαούρτι οπότε η κούπα συμπληρώθηκε μόνο με γιαούρτι και δεν έβαλα γάλα.

Παρατηρήσεις

  1. Στο καφέ μείγμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε λίγο από το κακάο με στιγμιαίο καφέ. Ο συνδυασμός αυτών των τριών αρωμάτων κακάο-καφές-κανέλα μας άρεσε όταν τον πρωτοδοκιμάσαμε σε άλλο «συννεφιασμένο» κέικ και τον καθιέρωσα.
  2. Αντί οινοπνευματώδες μπορούμε να βάλουμε χυμό ή γάλα στο καφέ μείγμα.
  3. Το γιαούρτι μου ήταν και τις δυο φορές απλό γιαούρτι, όχι στραγγιστό.
  4. Αν σας ενδιαφέρει η συνταγή με όγκους, πείτε μου να σας δώσω τις μετατροπές…

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Μετάβαση στο περιεχόμενο