Αλμυρά

Αγγουράκια κάππαρης (καππαρόμηλα) τουρσί

Αγγουράκια κάππαρης (καππαρόμηλα) τουρσί

Όσο ακόμη προλαβαίνουμε…

Δεν θα γράψω πολλά λόγια σήμερα, δεν ξέρω σε πόσες φίλες και φίλους θα είναι χρήσιμη η σημερινή ανάρτηση. Η πρώτη ύλη προϋποθέτει βόλτα «στας εξοχάς» και έγκαιρη συλλογή της πρώτης ύλης. Φέτος με την πρώιμη και παρατεταμένη ξηρασία, όλα ωρίμασαν και μέστωσαν νωρίτερα. Πρόκειται για τα αγγουράκια της κάππαρης, ή αλλιώς καππαρόμηλα.

Αγγουράκια κάππαρης (καππαρόμηλα) τουρσί

Επειδή όμως σε πολλές περιοχές κάποια φυτά κάππαρης κρατούν ακόμη και τα καππαρόμηλα δεν έχουν ανοίξει, θεώρησα καλό να βάλω τη συνταγή, να μην την κρατήσω για του χρόνου. Τα κουμπάκια και τα τρυφερά φύλλα της κάππαρης τα φτιάχνουμε βέβαια πολύ νωρίτερα (δείτε σχετική ανάρτηση), αλλά και τα αγγουράκια της δίνουν νόστιμο και πικάντικο τουρσί.

Αγγουράκια κάππαρης (καππαρόμηλα) τουρσί

Εδώ είναι λοιπόν ένας τρόπος για να το φτιάξουμε, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία και χωρίς πολύ κόπο. Αν τύχουν στον δρόμο σας καπαρόμηλα, δοκιμάστε τον!  Αν πάλι τα φυτά έχουν «ξεσταχυάσει» και μεστώσει, ας μείνει για του χρόνου. Έτσι κι αλλιώς μην κόψετε όλα τα καππαρόμηλα, πρέπει να μείνουν κάποια για να μας δώσουν φυτά και την επόμενη χρονιά!

Πάντως όσο το συλλογίζομαι τώρα που γράφω την ανάρτηση καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η κάππαρη είναι ένα ακόμη θαύμα της μεσογειακής φύσης! Μπουμπούκια, φύλλα, και τελικά καρποί, όλα βρώσιμα και κατά που λένε οι ειδικοί, όλα «υπερτροφές»!

Παρατηρήσεις

  1. Αν τα αγγουράκια της κάππαρης είναι πολύ μικρά, τα βάζουμε λιγότερες μέρες στο αλάτι.
  2. Μετά από τις 5-6 μέρες που αφήνουμε τα αγγοράκια στο ξιδόνερο, αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
  3. Αν μετά το ξέπλυμα του αλατιού μας φανεί κάποιο μαραγγιασμένο το αφαιρούμε (φαίνεται κάποιο τέτοιο στη σχετική φωτογραφία στο «επί το έργον»).
  4. Τα προσθέτουμε σε σαλάτες, σε βραστές πατάτες, σε όσπρια (γενικά όπουν μπαίνουν και τα καππαρόκουμπα), ολόκληρα ή κομμένα σε φετάκια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο