Αλμυρά

Στριφτά τυροπιτάκια στον φούρνο, με αέρινο φύλλο χωρίς πλάστη

Στριφτά τυροπιτάκια στον φούρνο, με αέρινο φύλλο χωρίς πλάστη

Κανείς δεν πιστεύει ότι δεν ανοίγουμε φύλλο!

Πείτε γιατί αποφεύγουμε τα τηγανητά, πείτε γιατί το τηγάνι για μένα είναι πιο δύσκολο από τον φούρνο όταν κάνει ζέστη, τελευταία όποτε χρειάστηκε να φτιάξω τυροπιτάκια και μυζηθροπιτάκια φτιάχνω ετούτη εδώ τη συνταγή. Θα μου πείτε, το ίδιο δεν θα ήταν αν έφτιαχνες τυρόπιτα ή μυζηθρόπιτα στον φούρνο;

Στριφτά τυροπιτάκια στον φούρνο, με αέρινο φύλλο χωρίς πλάστη

Ίσως και να έχετε δίκιο, αλλά τα τυροπιτάκια μεταφέρονται πιο εύκολα στην παραλία και δεν τρίβονται όπως τις καλές τυρόπιτες που συνήθως έχουν εύθρυπτο φύλλο. Και τούτο εύθρυπτο είναι, αλλά πιο σταθερό. Πολύ βολικά στο σερβίρισμα, με μια χαρτοπετσέτα ή σε ένα κομματάκι λαδόκολλας μπορεί κανείς να τα απολαύσει.

Στριφτά τυροπιτάκια στον φούρνο, με αέρινο φύλλο χωρίς πλάστη

Τα έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής με αρκετα είδη τυριών: σκέτη φέτα, σκέτη ξινομυζήθρα, φέτα+ξινομυζήθρα, γαλομυζήθρα+φέτα, τυρί κρέμα+φέτα (δείτε παρατηρήσεις) και κάθε φορά είχαν τη χάρη τους αν και είναι διαφορετικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα τα έλεγα το «hit του φετινού καλοκαιριού» που λέει μια φίλη μου…

Η συνταγή προέκυψε όταν σε κάποια στιγμή ελλείψει βολικού πάγκου στη μικρή πλέον κουζίνα μου ήθελα να ανοίξω φύλλο χωρίς να λερώσω τραπέζι. Και καθιερώθηκε ακόμη και στη σχετικά μεγάλη κουζίνα του θαλασσινού μου σπιτιού, γιατί τη βρήκα πολύ εύκολη.

Στριφτά τυροπιτάκια στον φούρνο, με αέρινο φύλλο χωρίς πλάστη

Δεν θα το έλεγα φύλλο αέρος τούτο το φύλλο γιατί δεν έχω την επιδεξιότητα να το πετάω στον αέρα και να γίνεται τεράστιο όπως το βλέπω σε «μαστόρους» του είδους, αλλά η παρασκευή του μοιάζει κάπως, παρόλο που εγώ το κάνω σε μικρά κομμάτια συνεπώς τα φυλλαράκια μου είναι ναι μεν διάφανα, αλλά μικρά.

Στριφτά τυροπιτάκια στον φούρνο, με αέρινο φύλλο χωρίς πλάστη

Το έχω ξαναδείξει σε άλλα πιτάκια (και με βίντεο), αλλά επειδή μας άρεσε και η στριφτή εκδοχή σε τούτα εδώ, είπα να σας τα προτείνω κι έτσι… Η ποσότητά τους είναι μικρή και εύκολα μπορείτε να τα δοκιμάσετε!

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να αλείψουμε την επιφάνεια με αυγό για πιο όμορφη εμφάνιση αλλά εγώ για ευνόητους λόγους το αποφεύγω.
  2. Αν το τυρί μας είναι σκληρή φέτα ή πολύ στεγνή μυζήθρα βάζουμε το αυγό στη γέμιση. Το πολύ υγρό τυρί καλό είναι να το αναμειγνύουμε με λίγο πιο στεγνό (για παράδειγμα, με τη σκέτη γαλομυζήθρα βγήκε λίγο τυρί από τα φυλλαράκια μου στο ψήσιμο).
  3. Η ζύμη δεν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο γιατί χρησιμοποιούμε αρκετό για την ποσότητά της στο πλάσιμο. Στο πλάσιμο η αρχική συνταγή θέλει σπορέλαιο αλλά εμένα μια χαρά μου γίνονται με ελαιόλαδο (σπάνια και για πολύ λίγες παρασκευές υπάρχει σπορέλαιο στο σπίτι μου…).
  4. Αν τα θέλουμε πιο μαλακά σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο για να μαλακώσουν με τους υδρατμούς.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο