Γλυκά

Σιροπιαστό γλυκό ψυγείου με κανταΐφι και τυρί κρέμα

Σιροπιαστό γλυκό ψυγείου με κανταΐφι και τυρί κρέμα

Ένα πανεύκολο γλυκό για κέρασμα ή για επιδόρπιο!

Εξ αναβολής η σημερινή ανάρτηση, γιατί από τότε που ετοιμάστηκε συνέτρεξαν κάμποσοι λόγοι για να μη δημοσιευτεί, και ξαχάστηκε στον φάκελλο «προς δημοσίευση»!  Την έφτιαξα πρώτη φορά τις μέρες του Πάσχα με γλυκιά μυζήθρα (γι αυτό οι φωτογραφίες με το εκτός εποχής λουλούδι), αλλά ήδη έχει δοκιμαστεί 1-2 φορές ακόμη. Μιας και σήμερα είναι μια μέρα εορτής για την περιοχή μας, θεώρησα καλό να πάρει σήμερα τη σειρά του και πιστεύω ότι θα το βρείτε εύκολο και νόστιμο καλοκαιρινό επιδόρπιο.

Σιροπιαστό γλυκό ψυγείου με κανταΐφι και τυρί κρέμα

Η αρχική σκέψη γι αυτό το γλυκό ήταν να …προσεγγίσει το κιουνεφέ. Η ιδέα όταν το έφτιαξα ήταν να ετοιμάσω ένα ζεστό κιουνεφέ αλλά επειδή προέκυψαν μουσαφίρηδες και δεν ήθελα να ψήνω κάτι τελευταία ώρα, είπα να «σκαρώσω» κάτι αντίστοιχο με το φύλλο του κανταϊφιού που είχα, και να το σερβίρω κρύο.

Σιροπιαστό γλυκό ψυγείου με κανταΐφι και τυρί κρέμα

Υπήρχαν όμως δυο επί πλέον βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες: α) δεν είχα το κατάλληλο τυρί (στο κιουνεφέ χρησιμοποιώ την χανιώτικη «μαλάκα» με άριστα αποτελέσματα) και β) το κιουνεφέ στη δική μου γεύση ταιριάζει καυτό, ακόμη κι αν δεν είναι με το σωστό τυρί. Μας αρέσει ζεστό, στο τηγανάκι, αν και φτιάχνω και την παραλλαγή του φούρνου.

Κατέληξα σε τούτο εδώ το «αυτοσχέδιο» γλυκάκι που το βλέπω να καθιερώνεται το φετινό καλοκαίρι στα κεράσματά μου.Είναι κάτι ανάμεσα στο μυζηθρομπούρεκο, στο εκμέκ κανταΐφι, και στο κιουνεφέ, σερβιρισμένο με κρέμα γάλακτος κτυπημένη ως σαντιγί. Είναι εύκολο, γρήγορο, με σίγουρη επιτυχία, και τρώγεται κρύο, από το ψυγείο! Επίσης παρόλο που έχει τις κρεμούλες του, δεν του πηγαίνει άσχημα και μια μπάλα παγωτό από το πλάι…. Αν θέλουμε, βάζουμε και καμιά φραουλίτσα ή κάποιο κερασάκι στην κορφή για δροσιά και διακόσμηση!

Σιροπιαστό γλυκό ψυγείου με κανταΐφι και τυρί κρέμα

Με προβλημάτισε ο τίτλος της συνταγής και για να μην κάνω πιο περιφραστική ονομασία, το ονόμασα απλά σιροπιαστό.  Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι ένα μπουρέκι (λόγω της μυζήθρας) που σερβίρεται αν θέλουμε ζεστό χωρίς την κρέμα,  αλλά είναι εξίσου-μάλλον περίσσότερο- νόστιμο και από το ψυγείο. Είναι όμως και στη λογική του εκμέκ λόγω του κανταϊφιού, και επειδή έχουμε δυο στρώσεις κανταΐφι, φέρνει και προς το κιουνεφέ!

Σιροπιαστό γλυκό ψυγείου με κανταΐφι και τυρί κρέμα

Παρατηρήσεις

  1. Στα σιροπιαστά μου βάζω καθαρισμένο βούτυρο από πλάκα ή από απλά παίρνω βούτυρο σε βαζάκι.
  2. Αν μας αρέσουν τα γλυκά μας πολύ γλυκά, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και στο μείγμα του τυριού ή/και αυξάνουμε τη ζάχαρη στη σαντιγί.
  3. Παίρνω κρέμα γάλακτος των 250 και αφαιρώ 1-2 κουταλιές για το τυρί. Την υπόλοιπη την χτυπώ για την επικάλυψη.
  4. Συνήθως παίρνω νωπό φύλλο κανταΐφι από εργαστήριο ή από το σούπερ μάρκετ για να καταψύχω όσο περισσεύει από αυτά τα γλυκά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο